Съдържание

  гражданска отговорност по време на престой в чужбина

  Как се сключва застраховка Гражданска отговорност за чуждестранни автомобили или по време на престой в чужбина?

  При чуждестранен автомобил на територията на България

  Всеки един водач на автомобил е виждал многократно българи да управляват коли, които са с чуждестранна регистрация. Според изисванията на закона, тъй като се движат на територията на България, е необходимо да имат валидна застраховка Гражданска отговорност, която да им позволи да покрият рисковете, които се носят като участник в движението по пътищата на страната. В този случай, ако личното моторно средство няма да се пререгистрира или докато се направи регистрация с български номера е необходимо да се сключи т.нар. “Гранична застраховка”. Тя може да се сключи единствено директно в офисите или централите на застрахователните компании, защото застрахователните посредници не я предлагат. Обикновено срокът на валидност на такава застраховка е от един до три месеца. 

  Застраховане на българско МПС, когато то се намира извън страната – Гражданска отговорност време на престой в чужбина

  Когато се собственикът на автомобила е бил извън границите на България и застраховката ГО е изтекла или изтича преди връщането му в страната, то той има два варианта за действие.

  • Първата възможност е да се сключи Гранична застраховка при местен застраховател в държавата, от която се прибира. Валидността на тази застраховка е един до три месеца, но цената й е сравнително по-висока от стандартната застраховка за Гражданска отговорност за автомобилисти.
  • Друг вариант е да се поръча онлайн стандартна застраховка Гражданска отговорност в български застрахователен брокер. И полицата да бъде доставена по куриер в съответната друга държава. Тази процедура изисква предварително банково плащане на полицата и разходите за доставка.

  Независимо от варианта, който ще бъде избран, той трябва да е съобразен с нуждите на водача на превозното средство, вида на автомобила и бюджета, който може да се отдели. Също така не трябва да се пропускат и сроковете за застраховката.

  Проверка за валидността на застраховка ГО може да се направи тук!